Głodówki jako metoda odchudzania

Nie będziesz jeść to nie przytyjesz – to chyba najgorsze z możliwych rozwiązań mających na celu zapewnić nam szczupłą sylwetkę.

Głodówka jako oczyszczanie organizmu

Głodówka to nic innego jako pozbawienie się pożywienia przez określony czas np. jednego lub kilku dni. Podobno ma to na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, co niestety w praktyce nie działa. Organizm nie otrzymujący pożywienia korzysta na początku z zapasów glikogenu z wątroby, a dopiero po tygodniu niejedzenia, kiedy dochodzi do niedożywienia – z tłuszczu. Dużo skuteczniejszą i bezpieczniejszą dietą dla oczyszczenia organizmu od czasu do czasu jest dieta warzywno-owocowa, której stosowanie przez 1-2 dni nie jest szkodliwe i daje zadowalające efekty.

Nie będziesz jeść, nie będziesz tyć

Głodówka jako sposób na odchudzanie to zupełnie odwrotny skutek. Szkodzi nam i może mieć naprawdę dramatyczny finał w postaci niedożywienia organizmu, niedokrwistości, a nawet zawału serca i omdleń. Nieprawdą jest też, że jedno- czy dwudniowa głodówka jest dla każdego. Głodówki nie powinny stosować dzieci i młodzież, osoby starsze oraz osoby przewlekle chore, ponieważ ten rodzaj oczyszczania się organizmu zwiększa objawy choroby. Stosowanie głodówki jako diety na odchudzanie to błędne koło, bo gdy już ją skończymy, nie czując się wcale lepiej (osłabienie) popadamy w tzw. efekt jo-jo, czyli organizm, aby nadrobić straty, zwiększa nasz apetyt. I zamiast skutecznie się odchudzić, jemy jeszcze więcej niż przed dietą głodową.

Prawidłowa dieta na odchudzanie

Na szczupłą sylwetkę i bycie fit trzeba sobie ciężko zapracować. Na nic cudowne preparaty i suplementy diety, na nic głodówka i nic nie da intensywna siłownia. Dieta na odchudzanie powinna być indywidualnie dopasowana do danej osoby, uwzględniając jej stan zdrowia na podstawie badań (morfologia i inne badania krwi), poznania przyczyny skłonności do tycia, sposobu odżywiania i stylu życia. Dlatego zanim podejmiemy samodzielnie decyzję o stosowaniu jakiejkolwiek diety na odchudzanie, warto ją wcześniej skonsultować ze specjalistą ds. żywienia, dietetykiem bądź lekarzem rodzinnym.

Zdrowa dieta i zdrowy styl życia to podstawa utrzymywania ciała w najlepszej formie fizycznej. Dieta bogata w błonnik – warzywa i owoce, oleje roślinne, orzechy, pestki, kasze i ryż, z ograniczeniem cukrów (węglowodanów), mięsa i tłuszczów zwierzęcych, z wykluczeniem produktów wysoko przetworzonych – to gwarancja zdrowia. A do tego umiarkowany ruch, spacery, ulubiona aktywność przez 2-3 dni w tygodniu. Naprawdę nie trzeba wielu poświęceń jak w przypadku głodówki, aby zdrowo żyć, zachować wymarzoną sylwetkę i być fit na co dzień, a nie tylko od diety.