Dieta podczas przeziębienia – jak warto się odżywiać?

Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon zwiększonej zachorowalności na przeziębienie. Jak nie dać się grypie i innym chorobom wirusowym? Jak należy odżywiać się podczas infekcji? Podpowiadamy, które produkty wybierać, aby wspomóc organizm w walce z chorobą, szybko stanąć na nogi i wrócić do formy.

Przeziębienie to dla naszego organizmu moment, w którym skupia się on głównie na intensywnej walce z infekcją. Kaszel, katar oraz gorączka są objawami, które świadczą o tym, że organizm się broni, a to przecież bardzo dobry znak. Chcąc wspomóc organizm w walce z chorobą, należy zadbać o dostarczanie wszystkich niezbędnych składników do regeneracji. Ważne jest także to, aby spożywane posiłki były lekkostrawne. I mimo, że w trakcie przeziębienia bardzo często nie mamy zbyt dużego apetytu, warto zmusić się do regularnego jedzenia. Pomocne mogą być tu cateringi dietetyczne, które przygotowywane są wyłącznie ze składników wysokiej jakości oraz z dbałością o najwyższą wartość odżywczą.

Co jeść podczas przeziębienia?

Odpowiednia dieta jest ważnym elementem powrotu do zdrowia. Oprócz zbilansowanych posiłków należy też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu za pomocą wody, ziołowych naparów lub ciepłych napojów z miodem, imbirem i cytryną. Regularne popijanie płynów pozwala na bieżąco uzupełniać straty wody.

Do postaw odżywiania podczas przeziębienia i grypy należą:

– owoce i warzywa – najlepiej w łatwo przyswajalnej postaci – np. warzywa ugotowane na parze lub duszone, dania tego typu znaleźć można w ofercie WygodnaDieta.pl. Owoce najkorzystniej spożywać na surowo, ponieważ zachowują wówczas najwięcej witamin. Dopuszczalne są również w postaci soku, koktajlu lub musu. Warto postawić na rośliny o wysokiej zawartości witamin, szczególne na owoce i warzywa bogate w witaminę C, która jest niezbędna podczas leczenia. Doskonale sprawdzą się maliny, porzeczki, czarny bez, aronia, jagody goji oraz cytrusy. Do codziennej diety warto włączyć także natkę pietruszki i surową paprykę,

– cebula i czosnek – to wręcz obowiązkowy duet podczas przeziębienia! Surowe plasterki czosnku i cebuli mają działanie stymulujące odporność, warto zatem spożywać np. kanapkę z czosnkowym pesto z pietruszki, surówki z dodatkiem poszatkowanej cebuli lub przygotować domowy syrop z cebuli,

– miód i imbir – stanowią składniki, które skutecznie wspomagają walkę z przeziębieniem, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Szczególnie warto postawić na naturalny miód, który łagodzi stan zapalny gardła i hamuje rozwój choroby. Warto pamiętać, że miód traci swoje zdrowotne właściwości podczas podgrzewania. Ciepły (nie gorący!) napar z imbiru i miodu ma działanie przeciwzapalnie, bakteriobójcze i bakteriostatyczne, a dodatkowo rozgrzewa,

– tłuste ryby morskie np. łosoś, makrela – stanowią źródło witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują naturalną odporność organizmu. Roślinnym źródłem kwasów z rodziny omega-3 są orzechy włoskie, olej lniany, siemię lniane czy nasiona chia,

– naturalne probiotyki – są niezbędne, a szczególnie konieczne jest ich zastosowanie przy antybiotykoterapii. Warto skorzystać z dobroczynnego działania bakterii fermentacji mlekowej w postaci kefiru, maślanki czy jogurtu naturalnego, a także kiszonych warzyw. To doskonały sposób na odbudowanie naturalnej mikroflory bakteryjnej jelit,

– ziołowe i owocowe napary – w trakcie walki z przeziębieniem najlepiej sprawdzą się napary z kwiatów rumianku, lipy, owoców czarnego bzu, malin, a także sok z brzozy – posiadają one składniki działające napotnie i rozgrzewające. Podczas pocenia się organizm naturalnie obniża temperaturę ciała. Co więcej, picie naparu z lipy znacznie pomóc może w odkrztuszaniu i łagodzeniu stanu zapalnego. Warto zadbać także o uzupełnianie elektrolitów, które tracimy wraz z potem – najlepiej w naturalnej postaci soku z brzozy lub wody kokosowej.

Jakich produktów unikać podczas choroby?

– ostrych przypraw – przy przeziębieniu warto ich unikać, ponieważ mogą podrażniać drogi oddechowe, szczególnie gardło. W zamian warto postawić na delikatne świeże i suszone zioła, które są bogate w antyoksydanty np. na natkę pietruszki, bazylię, oregano,

– ciemnego pieczywa i grubych kasz – oczywiście, jeśli masz ochotę na kromkę razowca, nic nie stoi na przeszkodzie, nie mniej w trakcie choroby lepiej postawić na łatwostrawną kaszę jaglaną, ryż lub jasny makaron,

– smażonych i tłustych potraw, które obciążają i tak już osłabiony przez infekcję organizm,

– używek, takich jak kawa i czarnej herbaty.

Przeziębienie to czas, w którym szczególną uwagę należy zwrócić na dietę. Odpowiednio przygotowane, lekkostrawne dania spożywane podczas infekcji są niezwykle ważne w kwestii powrotu do zdrowia. W tym czasie bardzo ważny jest także odpoczynek dlatego, aby nie tracić energii na tworzenie posiłków, niezbędna może okazać się dieta pudełkowa. Takie rozwiązanie chroni przed niepotrzebnym wychodzeniem z łóżka, pozwalając na dostarczenie organizmowi dużej ilości prozdrowotnego snu.