Zdrowo.pl » Co zamiast kanapki? Fit pomysły na pyszne i zdrowe śniadanie - Zdrowo.pl

Co zamiast kanapki? Fit pomysły na pyszne i zdrowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza energii na cały poranek, pomaga “rozruszać” metabolizm i wpływa na sprawną przemianę materii. Często bagatelizujemy jego istotną rolę i wychodzimy z domu bez śniadania, przegryzamy coś w biegu lub zamieniamy je na kawę. Jednak śniadanie nie musi być tylko nudną kanapką z serem – poznaj nasze propozycje na pyszne i zdrowe śniadania, które dadzą Ci solidny zapas energii każdego ranka.

Owsianka z owocami

Owsianka, która często kojarzy się ze smutną, rozgotowaną breją bez smaku, może być pysznym śniadaniem. Wystarczy pamiętać o tym, żeby wzbogacić ją o inne składniki. Owsiankę możemy przygotować ekspresowo zalewając wrzątkiem drobne otręby, jednak zdecydowanie zdrowiej będzie sięgnąć po płatki owsiane górskie. Wprawdzie wymagają zagotowania, jednak zawierają znacznie więcej błonnika i są mniej przetworzone.

Żeby jeszcze zwiększyć wartość odżywczą (i energetyczną) owsianki warto dodać do niej zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik, nasiona chia itd. Miłośnicy słodkości mogą dodać też miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.

 

Jakie owoce do owsianki?

Poniżej przedstawiamy nasze ulubione kompozycje składników, jakie można dodać do owsianki:

 

  • masło orzechowe
  • banan
  • syrop klonowy

 

  • mrożone owoce leśne
  • wiórki kokosowe
  • syrop z agawy

 

  • borówki amerykańskie
  • jogurt naturalny
  • miód

 

  • mango
  • nasiona cia
  • jagody goji

 

  • jabłko
  • cynamon
  • syrop klonowy

 

Placuszki z serkiem wiejskim

Proste placki z serkiem wiejskim robią się w kilka minut, a dzięki dużej zawartości białka i niewielkiej ilości mąki są też bardzo zdrowe. Podstawowy przepis to: 1 opakowanie serka wiejskiego, 2 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Tak przygotowaną masę nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy po 3 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Placki śniadaniowe można podawać zarówno na słodko, jak i na słono – z dodatkiem szczypiorku, startej cukinii, suszonych pomidorów, szynki, świeżej bazylii. Poeksperymentuj i znajdź swoje ulubione połączenie.

 

Szakszuka

Ten przysmak kuchni wschodniej szturmem podbił serca Europejczyków. W podduszone warzywa z aromatycznymi przyprawami wbija się jajka, które “gotują” się w farszu przejmując jego smak. Wbrew pozorom danie nie jest trudne, ale wymaga trochę więcej czasu, dlatego polecamy je szczególnie na późne, sobotnie śniadanie.

Przepis na szakszukę

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 czerwona papryka (może być bez skóry, np. pieczona)
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na patelni o wysokich brzegach. Po 2 minutach dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawy, i dalej smażymy na niewielkim ogniu, stale mieszając, żeby nie przypalić. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 4 minuty. Zalewamy puszką pomidorów i dusimy około 5 minut. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, i łyżką robimy w farszu 4 zagłębienia,  do każdego wbijając po jajku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Podajemy gorące, skropione oliwą, z kawałkiem razowego pieczywa.

Szparagi z jajkiem na miękko

Warto wykorzystać sezon na szparagi, które o tej porze roku są szczególnie zdrowe i pełne witamin. Ze względu na krótki czas gotowania świetnie sprawdzają się na śniadanie, szczególnie w towarzystwie jajek -na miękko, w koszulce lub sadzonych, według preferencji. Jak je przyrządzić?

Przepis na szparagi z jajkiem na miękko

Końcówki szparagów obieramy i pozbawiamy stwardniałej części (ok.1 cm). Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i gotujemy bez przykrycia przez 5-8 minut, sprawdzając ich twardość widelcem w najszerszym miejscu łodygi. Równocześnie w osobnym naczyniu z wrzątkiem gotujemy umieszczamy  jajka i gotujemy dokładnie 6 minut. Następnie chłodzimy je w bardzo zimnej wodzie lub kąpieli lodowej i obieramy. Na talerz wykładamy szparagi, przekrojone na połówki jajka i kawałek masła lub polewamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, lub np. płatkami chili albo świeżą bazylią.