Bordeaux – wina godne królów

Wina francuskie słyną z elegancji i długowieczności. Do najwyżej cenionych należą te z Bordeaux. Co jest w nich tak wyjątkowego? I jakiego warto spróbować?

Bordeaux – wino z historią 

Bordeaux jest drugim największym winiarskim regionem we Francji. Zasłynęło z regularnej produkcji win wybitnych. Wiele z tutejszych winnic, tzw. châteaux, ma tradycje sięgające blisko tysiąca lat wstecz. Te często przekazywane z pokolenia na pokolenie rodzinne majątki nierzadko mają swoje korzenie w królewskich dworach lub należących do mnichów opactwach. Jednak oś czasu sięga tutaj nie tylko stuleci wstecz. Wina z Bordeaux produkowane są tak, by mogły też na specjalną okazję poczekać kolejnych wiele lat. Jak smakują te słynne na cały świat wyroby?

 

Eleganckie wina z Bordeaux – charakterystyka

Przede wszystkim bordoskie wina powstają w idealnych warunkach łagodnego, odpowiednio wilgotnego klimatu i mineralnej gleby. Znaczenie ma też wielka trójka tutejszych odmian: Cabernet Sauvignon, Merlota i Cabernet Franc. Szczepy te często łączy się ze sobą w starannie skomponowanych kupażach. Właśnie w tej mieszance tkwi jeden z sekretów regionalnych bogatych, zniuansowanych bukietów.

Czerwone wina wytrawne z Bordeaux charakterystyczną głębię smaku zawdzięczają także dojrzewaniu w dębowych beczkach. 

Rosnącą popularnością cieszą się również subtelne, świeże wina czerwone zwane clairet, często porównywane do rosé.  

Każdy rocznik przynosi tu nowe rozwiązania, dzięki czemu degustacja win z Bordeaux nie może się znudzić!

 

Specjalność Bordeaux – wino czerwone

Bordeaux cechuje natężenie sławnych winnic, co sprawia, że wybór trunku jest niemałym wyzwaniem.

Mimo że wiele najdroższych win bierze się właśnie z Bordeaux, tutejsze wino nie musi oznaczać wysokiej ceny.

Wyborne wino francuskie z Bordeaux kupisz już za mniej niż 30 zł. Jeśli szukasz dobrej jakości w przystępnej cenie, pokochasz CHATEAU ROUSSEAU Bordeaux Rouge AOP. Wytrawne, czerwone wino to przykład flagowego kupażu Merlota i Cabernet Sauvignon. Przyjemnie taniczny bukiet rozwija nuty jagody i wiśni, dzięki czemu stanowi zarówno orzeźwiający aperitif, jak i wyborne towarzystwo do czerwonych mięs, spaghetti czy sera pleśniowego. 

Szukając wina czerwonego z Bordeaux, warto sięgnąć po te oznaczone A.O.C. Bordeaux Superieur. Ta apelacja oznacza trunki ze starszych winorośli, które po wyprodukowaniu muszą leżakować przez co najmniej dziewięć miesięcy. W tej kategorii wyróżnia się dobrze zbudowany CHATEAU ROQUECAVE Bordeaux Superieur. Urzeka zestawieniem owocowej rześkości i anyżu, a następnie cieszy jeszcze bardziej, rozwijając na podniebieniu dębowe akcenty.  

 

Sekret Bordeaux – wino białe

Rzadziej słyszy się o pochodzących z Bordeaux winach białych. Jednak uprawia się tu świetne, lekkie Sauvignon Blanc, oraz pełne, dojrzewające w beczkach Sémillon.  

Połączenie tych dwóch szczepów, jak w przypadku CHATEAU SAINTE MARIE Le Moulin Blanc, daje rześki trunek o cytrusowym bukiecie i wyrafinowanym smaku. Co ciekawe, ten oryginalny kupaż jest tworem winnicy należącej początkowo do mnichów. 

Warto również dać szansę rocznikowemu Sauvignon Blanc w wersji CHATEAU LA CASTILLONNE A.O.C. Bordeaux. W tym lekkim winie z apelacji dominują wyważone kwasowate nuty grejpfruta i zielonego jabłuszka. Również smak egzotycznych owoców idealnie nadaje się na świętowanie pierwszych cieplejszych dni. Soczysty posmak limonki i marakui orzeźwią Cię na długo.

Po więcej wybornych win z całego świata wejdź na Wybieramwino.pl