Apetyczny pasztet w wersji wegetariańskiej? Zrobisz go z soczewicy

Pasztet z soczewicy nie udaje mięsnego – nie musi, ponieważ jest sam w sobie jest wyborny i aromatyczny. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z warzywnymi dodatkami lub w obecności świeżego chleba. To doskonała alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub zwyczajnie szukają kulinarnej odmiany. Jaki jest najlepszy przepis na wegetariański pasztet?

O tym musisz pamiętać, gdy robisz pasztet

Dania wegetariańskie coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są uwielbiane nie tylko przez osoby, które nie jedzą mięsa, lecz także smakoszy, którzy szukają oryginalnych i ciekawych przepisów. Gdy przygotowujemy warzywny pasztet, powinniśmy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim należy pamiętać o wykorzystaniu odpowiednich składników, które odpowiadają za to, że pasztet będzie zwarty. Są to przede wszystkim bułka tarta, mąka ziemniaczana oraz ryż. Ważna jest także soczewica – może być lekko rozgotowana, aby można ją było wyrobić bez konieczności użycia blendera. Dlaczego czerwona soczewica będzie w tym przypadku lepsza od zielonej? Chodzi oczywiście o czas gotowania. Zielona wymaga trochę więcej cierpliwości – należy gotować ją przez około 45 minut. Nawet po tym czasie może zachować sypkość, dlatego nie jest dobrą opcją w przypadku pasztetu. Lepiej sprawdza się jako dodatek do mięs lub gulaszu.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Wbrew pozorom pasztet z soczewicy nie wymaga bardzo dużego nakładu pracy i zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Należy tylko trzymać się podanych proporcji składników i czasu pieczenia. W tym przepisie wykorzystamy czerwoną soczewicę (400 g), bulion warzywny, marchewki (3 sztuki), pietruszkę (1 szt.), cebulę (2 szt.), ryż (3/4 szkl.), bułkę tartą (3/4 szkl.), mąkę ziemniaczaną (0,5 szkl.), mleko (100 ml), przyprawę curry (1 łyżeczka) oraz sól i pieprz do smaku. W pierwszej kolejności warzywa myjemy i obieramy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce i gotujemy w bulionie warzywnym. Możemy samodzielnie przygotować bulion, jeśli mamy dużo czasu, albo skorzystać z gotowego, np. Bulionu warzywnego WINIARY (1 kostka).

Następnie gotujemy soczewicę czerwoną przez około 15 minut wraz z ryżem. Do wody dodajemy sól i kropelkę oliwy z oliwek. Zanim ugotujemy soczewicę, należy kilkakrotnie przepłukać ziarna. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Resztę warzyw dokładnie odcedzamy i mieszamy z cebulą i przyprawami. Po odczekaniu aż masa ostygnie, dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta, można dodać mleko. Pasztet z soczewicy wykładamy na keksówkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, dokładnie wyrównujemy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i trzymamy tam przez około 60 minut. Warto co jakiś czas sprawdzać suchym patyczkiem, czy masa jest zwarta, ale nie za sucha.

Pasztet możemy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika np. z pieczonymi warzywami i gotowanymi ziemniakami. Równie dobrze smakuje na zimno, np. jako dodatek do kanapek.