Jak oczyścić zakwaszony organizm?

Czy mam zakwaszony organizm? Jakie mogą być tego skutki – sprawdź!

Jeżeli nie wiesz, czy twój organizm jest zakwaszony, odpowiedz na poniższe pytania:

  • Czy często chorujesz? Ile razy w ciągu ostatniego roku zapadałeś na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
  • Czy w ciągu dnia czujesz się senny, masz mało energii i jesteś zmęczony?li
    Odczuwasz bóle kości i kręgosłupa?

  • Cierpisz na osteoporozę?
  • Czy twoja skóra jest sucha, a włosy pozbawione blasku?
  • Czy na skórze pojawiają się zaczerwienia, pryszcze i zaskórniki?
  • Cierpisz na nadwagę? Nie możesz schudnąć?
  • Miewasz wahania nastroju?

Przewaga odpowiedzi twierdzących powinna zmotywować cię do wprowadzenia pewnych zmian w codziennym życiu. Pierwszym, najważniejszym krokiem, jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie dzięki wdrożeniu diety zasadowej.

Czy mam zakwaszony organizm?

Pozostałymi symptomami świadczącymi o zakwaszeniu organizmu są: ciemne kręgi pod oczami, bóle głowy, niestrawność, zawroty głowy, uczucie goryczy lub kwasu w ustach, obłożony język, fizyczne osłabienie. Zakwaszony organizm traci wiele energii, aby utrzymać optymalne pH. W normalnych okolicznościach energia mogłaby być wykorzystana, np. w czasie procesu redukcji wagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych m.in. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zmian zwyrodnieniowych stawów, nadwagi, a nawet chorób nowotworowych. Do tego dochodzi stały fizyczny dyskomfort – możemy czuć się zmęczeni, poirytowani, cierpieć na depresję oraz napięcia nerwowe. A to wszystko przez niezdrową dietę. Czy warto się tak męczyć? Wszak rozwiązanie problemu jest banalnie proste i nie wymaga dużego nakładu sił!

Czytaj również: Ile można przytyć w tydzień?

Dieta zasadowa

Aby odkwasić organizm, należy wprowadzić do swojej diety warzywa z naturalnych upraw, które można jeść zarówno na surowo, jak i krótko gotowane. Najlepiej skoncentrować się na warzywach sezonowych takich jak: pomidory, cukinia, szpinak oraz szczypiorek. Szczególnie duży wybór mamy w okresie jesiennym i letnim. Po sezonie możemy natomiast sięgnąć po inne wartościowe dary natury, np. buraki, marchew, kapustę czy seler, które dobrze przechowują się w domowych spiżarkach. Dietę można rozszerzyć o hodowane przez cały rok kiełki oraz szczypiorek.

Jeżeli nie przepadasz za smakiem warzyw, zawsze możesz poeksperymentować z produktami i przyrządzić smaczne i zdrowe soki oraz buliony, które mają rewelacyjny wpływ na organizm. Bardzo ważne jest także zasilanie organizmu wodą o odpowiednim pH wzbogaconą, np. o cytrynę lub limonkę. Napoje słodzone są wprawdzie smaczne, ale nie przejawiają żadnych wartości odżywczych, dlatego należy całkowicie wyeliminować je z diety. Ich miejsce mogą z powodzeniem zająć herbaty ziołowe, mleczko sojowe czy też mleko migdałowe.

Dieta zasadowa a owoce

Stosując dietę zasadową, powinniśmy zmniejszyć podaż bardzo słodkich owoców. Wszak cukier także zakwasza organizm! Najlepszym wyborem będą zatem: cytryna, limonka, rabarbar oraz grejpfrut; prawdziwą bombą witaminową bogatą w dobre kwasy tłuszczowe jest awokado. A skoro o tłuszczach mowa nie sposób nie wspomnieć o nasionach roślin (migdałów, sezamu, słonecznika czy siemienia lnianego) i olejach tłoczonych na zimno, które zawierają ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Koniecznie włącz je do swojej diety!

Na sam koniec wymienimy jeszcze produkty, które wpływają na zakwaszenie organizmu. Oczywiście nie zachęcamy cię do całkowitego wyeliminowania ich ze swojej diety! Jak zawsze potrzebny jest zdrowy rozsądek i racjonalne podejście do żywienia.
Produktami wysokiego ryzyka, o kwasotwórczości sięgające 5,9-5 pH są: mięso i wędliny, cukier i produkty zawierające cukier, biała mąka, biały ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada, sól. Z kolei ryby, jaja, makaron pełnoziarnisty, piwo oraz orzeszki ziemne mają słabszy odczyn kwasowy, zatem z powodzeniem mogą znaleźć się w codziennej diecie.