Jak bronić się przed cukrzycą?

Cukrzyca zbiera krwawe żniwo; z powodu powikłań umiera więcej osób niż na AIDS. Czy można jej zapobiegać?

W grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę znajdują się przede wszystkim mieszkańcy krajów rozwijających się, którzy prowadzą siedzący tryb życia, stronią od aktywności fizycznej i mają niezdrowe nawyki żywieniowe.

Choroba rok rocznie zbiera krwawe żniwo; z powodu powikłań umiera więcej osób niż na AIDS. Najczęstszymi jej skutkami są: niedokrwienie kończyn dolnych, niewydolność nerek, utrata wzroku oraz zawał serca. Na cukrzycę mogą zachorować wszyscy bez względu na wiek i płeć – nie tylko osoby otyłe i obciążone genetycznie. Aby przekonać się, czy jesteśmy zdrowi, wystarczy raz do roku wykonać proste badanie poziomu glukozy.

Czy można zapobiegać cukrzycy?

Cukrzyca jest poważnym schorzeniem, ale jeżeli w porę zainterweniujemy możemy zahamować jej rozwój i pozostać w dobrym zdrowiu (jedynie cukrzycy typu 1. nie możemy zapobiec). Absolutną podstawą jest urozmaicona dieta obfita w witaminy, minerały, białka, błonnik oraz zdrowe tłuszcze nienasycone. Węglowodany powinny pokrywać ok. 50 procent dziennego zapotrzebowania na energię, białko – do 20 procent, zaś tłuszcze – ok. 30 proc. Nie mniej niż połowa białka musi pochodzić z ryb, twarogów oraz białek, zaś połowa tłuszczu – z olejów roślinnych. Jeżeli zaś chodzi o węglowodany, sięgajmy po wartościowe i nieprzetworzone produkty, np. kasze.

Czytaj również: Jak oczyścić zakwaszony organizm?

Równie ważna co kompozycja dań jest regularność ich spożywania oraz optymalizacja pod kątem ilości spożywanych węglowodanów. Jeden duży posiłek podzielmy na trzy małe. W sumie należy zjadać 5 małych posiłków, wliczając w nie drugie śniadanie i podwieczorek.

Dieta „cukrzycowa” musi być wolna od cukru – absolutna rezygnacja oznacza wyeliminowanie nie tylko tradycyjnych słodyczy, ale także dżemów, konfitur oraz miodu.

Czego unikać?

  • soli, tłuszczy zwierzęcych oraz jasnego pieczywa;
  • smażonych rzeczy – lepiej pieczone albo duszone w folii;
  • śmietany – zamiast niej można stosować niskokaloryczne zamienniki w postaci jogurtu greckiego;
  • owoców i warzyw bogatych w węglowodany: grochu, soczewicy, kukurydzy, soi, bananów, winogron, czarnej porzeczki.
  • soków i nektarów owocowych – lepiej samodzielnie wyciskaj soki ze sprawdzonych owoców.

Nie tylko dieta jest ważna. Także ruch gwarantuje dobre zdrowie i samopoczucie. Nieważne co ćwiczysz, ważne, abyś robił to regularnie. Marszobiegi, spacery, pływanie, treningi aerobowe, jazda na rowerze – wysiłek fizyczny nie musi być intensywny, ale powinien być regularny. Optymalnym rozwiązaniem jest ćwiczenie trzy razy w tygodniu po ok. 30-60 minut. W czasie gimnastyki, zamiast reklamowanych napojów energizujących, sięgaj po zwykłą niskomineralizowaną wodę.

Łącząc odpowiednio skomponowaną dietę z wysiłkiem fizycznym osiągniesz rewelacyjne wyniki i skutecznie ochronisz się przed wystąpieniem pierwszych objawów cukrzycy.