Imbir – na zdrowie i dla zdrowia

Posiada wiele wręcz cudownych
właściwości. Sprawdź !

To najstarsza z roślin, które wykorzystywane są nie tylko do przyprawiania ale także do leczenia. Pochodzi z kultury chińskiej i jest nieodzownym elementem w kuchni azjatyckiej. W Polsce mamy do czynienia imbirem w różnej postaci – surowy, suszony i marynowany.

Suszony imbir kupujemy w saszetce. Dodaje się go zazwyczaj do słodkich potraw. W Polsce często wykorzystywany jest do pieczenia ciast. Surowy imbir to imbir w korzeniu. Jest on w tej postaci znacznie bardziej surowy. Dodaje potrawą świeżości i pikantności i specyficzny, orientalny smak. Natomiast marynowany imbir jemy przy okazji jedzenia sushi. Gdzie stosowany jest jako dodatek.

Imbir ze względu na swój charakterystyczny smak nie powinien być w kuchni łączony ziołami, ponieważ to zaburza smak i aromat. Jednak z powodzeniem możemy wykorzystać go w towarzystwie ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu czy gałki muszkatołowej- czyli przypraw korzennych.

Dlaczego właściwie imbir jest zdrowy?

I tutaj rozwija się cała lista zalet, które posiada ta roślina:

  • jest pełen witaminzawiera wapń, który wpływa na kości i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, zawiera magnez, który pomaga w zachowaniu równowagi psychicznej i fizycznej, a także wspomaga układ odpornościowy, zawiera fosfor, który jest składnikiem DNA i RNA, spala cukry w celu pozyskania energii i ma bardzo duże znaczenie w regulacji pracy serca, zawiera także i potas, który np. wspomaga w dostarczaniu tlenu do mózgu, odgrywa rolę przy regulacji rytmu serca, stanowi składnik elektrolitów
  • ułatwia trawienie – za pośrednictwem zawartych w nim olejków, które pobudzają nasz organizm do wydzielania soków żołądkowych, imbir jest żółciopędny i działa rozkurczowo, dlatego też między innymi może zniwelować bóle miesiączkowe, a nawet wyleczyć migrenę
  • poprzez działanie przeciwobrzękowe jest moczopędny, a także stanowi składnik leków przeciwwymiotnych
  • działa rozgrzewająco, więc pomaga podczas przeziębienia, a także nazywany jest afrodyzjakiem, ponieważ potrafi rozgrzać narządy płciowe
  • ma działanie przeciwzapalne, odkażające i odświeżające, dlatego leczy infekcje, ze względu na te właściwości dba o jamę ustną
  • pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, a przy tym przeciwdziała zakrzepom, więc tym samym zmniejsza poziom cholesterolu
  • poprawia ukrwienie mózgu, więc wpływa na wzmocnienie pamięci i koncentracji

Czytaj również: Pobierze krew i miej zdrowie pod kontrolą

Przepis z imbirem w roli głównej

Z imbiru można wyczarować wiele rozmaitości. Możemy zrobić zupę z jego dodatkiem, utopić w nim rybę, jako w wykwintnym sosie lub przyrządzić z niego smaczny i zdrowy napój.

Propozycja zupy: rozpuszczamy masło (2 łyżki) w rondlu, dodajemy posiekaną cebulę (1/2 główki), gotujemy i mieszamy przez 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę (2-3 sztuki posiekanej w plastry) i pietruszkę (1 sztukę posiekaną w plastry), gotujemy i mieszamy przez 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy imbir (1 łyżka drobno startego korzenia) i bulion (300 ml warzywnego) i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 30 – 35 minut. Po czym po ugotowaniu miksujemy w blenderze i przelewając z powrotem do rondla dodajemy śmietankę (60 ml śmietanki 18%) i doprawiamy solą i pieprzem. Podawać należy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Propozycja sosu do ryby: mieszamy składniki takie jak cukier (1 łyżeczka), sos sojowy ( 1 łyżka), sherry (1 łyżka), starty imbir korzeń (1 łyżka), sok z limonki (1 łyżka), starta skórka z połowy limonki i rosołek drobiowy (100 ml) i zagotowujemy. A na patelni obok podsmażamy na oliwie kawałki np. morszczuka osolonego i obtoczonego w mące, po czym zalewamy to sosem.

Propozycja napoju: kroimy imbir kandyzowany w plasterki i zalewamy 2-3 szklankami gorącej wody, gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, po czym odcedzamy i po delikatnym wystudzeniu dodajemy 1-2 łyżeczek miodu, po czym mieszamy i mamy gotowy do picia ciepły napój.

Przeciwwskazania

Przestrzega się jedynie kobiety w ciąży i osoby cierpiące na przewlekłe choroby przewodu pokarmowego np. wrzody żołądka, dwunastnicy czy refluks, ponieważ imbir to bardzo ostra roślina, która oprócz tych wielu wspaniałych działań jest także drażniąca i zbyt silna dla osób z wyżej wymienionymi dolegliwościami.