Zdrowe jedzenie – typy sera twarogowego

Wzbogacenie diety o ser twarogowy pozwoli na jej urozmaicenie i jeszcze skuteczniejsze dostarczenie niezbędnych składników. Co zawiera ser?


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wiele osób wie o tym i sięga po mleko, jogurty, żółte sery. To dobrze, ale wzbogacenie diety o ser twarogowy pozwoli na jej urozmaicenie i jeszcze skuteczniejsze dostarczenie niezbędnych składników.

Co zawiera ser?

Ser twarogowy, czyli biały, wytwarzany jest z ukwaszonego mleka krowiego, które podgrzewane, ostudzone i odcedzone zamienia się w gęstą, białą, grudkową masę, lekko kwaśną i idealną do śniadania czy naleśników albo ciasta. Taki ser to doskonałe źródło białka (aż 19 na 100 gramów produktu) a także potasu, wapnia, fosforu, witamin: A, D, E, które rozpuszczają się w tłuszczach. Kiedyś ser robiły samodzielnie gospodynie domowe. Dzisiaj po ser chodzimy do sklepów, a tam półki aż się uginają. Najczęściej do koszyków trafia twaróg, ser homogenizowany, a także twarożki czy sery granulowane.

Twaróg i twarożek

Twaróg możemy kupić w postaci kostki. Ma lekko kwaśny smak i świetnie komponuje się z warzywami i owocami. Gdy rozdrobnimy go i zmieszamy ze śmietaną uzyskamy gładki twarożek. Można także od razu poszukać na sklepowej półce twarożku kanapkowego. W sklepie znajdziemy zarówno ser tłusty, idealny do serników, półtłusty oraz lekki ser chudy lub 0% tłuszczu, dla osób, które bardzo ograniczają ilość przyjmowanych kalorii.

Zwykle ser twarogowy trafia na kanapki, jest też składnikiem klusek leniwych, pierogów, makaronu z truskawkami czy naleśników. Oczywiście żadne polskie święta nie obejdą się bez tradycyjnego sernika z twarogiem zmielonym trzykrotnie, rodzynkami i skórką pomarańczową albo na kruchym kakaowym spodzie.

Cottage cheese, czyli twarożek ziarnisty lub wiejski

Znajdziemy go w kubeczkach, obok śmietany. To delikatne granulki zatopione w gęstej śmietance, naturalny produkt, który coraz częściej staje się zdrową i smaczną przekąską. Wystarczy dodać do niego płatki zbożowe, bakalie, owoce, dżem czy szczypiorek albo pomidorki. Swoją ziarnistą konsystencję zawdzięcza termicznej obróbce twarogu i dodatkowi podpuszczki. Ma sporą porcję białka, dlatego chętnie sięgają po niego osoby uprawiające sport. Jednak nie tylko one, bo warto go podawać całej rodzinie.

Serek homogenizowany

Gładki, jednolity, gęsty, świetny do jedzenia łyżeczką. Otrzymuje się go przez mieszanie składników sera z podpuszczką. Serek jest też kilka razy mielony, aby był idealnie gładki. W przeciwieństwie do twarogu białego jest bardziej kaloryczny – ma dużą ilość tłuszczu oraz węglowodanów w postaci owoców czy cukru. W składzie twarożku homogenizowanego znajdziemy także zagęstniki, a także dodatki smakowe i aromaty. Czasami też konserwanty i barwniki, dlatego należy uważnie czytać etykiety i jadać ten przysmak okazjonalnie.