Dna moczanowa – przyczyny, objawy, leczenie

Dna moczanowa, inaczej podagra, jest powodowana przez zbyt wysoki poziom stężenia kwasu moczowego w organizmie. Choroba jest często związana z nadużywaniem alkoholu oraz spożywaniem czerwonego mięsa w dużych ilościach. Co ją powoduje? Jakie są objawy dny moczanowej i jak jest leczona?

Czym jest dna moczanowa?

Kwas znajdujący się we krwi tworzy kryształki moczanu sodu, które odkładają się w tkankach dolnej części ciała (często w dużym palcu u nogi). Wynika to ze zwiększonego stężenia kwasu moczowego (hiperurykemii), kiedy występuje jego nadmierna produkcja bądź nie jest prawidłowo wydalany z organizmu. Zajmuje stawy, co powoduje silny ból, obrzęk i ograniczenie ruchomości zajętej części ciała. W najbardziej zaawansowanej fazie choroby, dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu oraz zajęcia innych narządów.

Czynniki mogące wpływać na rozwój dny moczanowej:

  • uwarunkowania genetycznie,
  • wiek (ryzyko występuje u osób starszych),
  • nieodpowiednia dieta – spożywanie produktów bogatych w puryny, z których powstaje kwas moczowy,
  • nadużywanie alkoholu,
  • nadwaga,
  • choroby cywilizacyjne, które często występują razem jako zespół metaboliczny i zwiększają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych,
  • przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego, leków moczopędnych, cyklosporyny,
  • niedawny uraz lub operacja,
  • odwodnienie,
  • zakażenia.

Z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym Arthritis & Rheumatism wynika, że spożywanie wiśni (zawierających antocyjany, czyli przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych) zmniejsza ryzyko wystąpienia podagry.

Jak leczyć dnę moczanową?

W trakcie ataku należy leżeć lub siedzieć z nogą uniesioną do góry. Niewskazane jest dotykanie stawu. Można natomiast trzymać go w chłodzie – przyłożyć okład z lodu (nie bezpośrednio do ciała i nie na dłużej niż 20 min.). Aby zminimalizować ryzyko nawrotu ataku, nie wolno spożywać mięsa oraz ryb i owoców morza. Niewskazane w diecie są szparagi, fasola, soczewica, szpinak i produktów zawierających wyciąg z drożdży. W leczeniu początkowo stosuje się niesterydowe leki przeciwzapalne, a w ostrych stanach podagry lekarz przepisuje kortykosteroidy.

Jak ograniczyć spożycie mięsa bez całkowitej rezygnacji? Przeczytaj tutaj!