Dlaczego warto podawać dziecku tran od najmłodszych lat?

Polacy jedzą za mało ryb, a zwłaszcza dzieci. Tran podnosi odporność organizmu, wpływa na kształtowanie i pracę mózgu oraz na wzrok.


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dawka zdrowia- co dobrego ma w sobie tran?

Kwasy omega-3 i witamina D to dwa główne składniki, które sprawiają, że od dziesięcioleci tran podawany jest dzieciom, a też sięgają po niego osoby dorosłe. Tran pochodzi od dorsza atlantyckiego i innych ryb z gatunku dorszowatych. Jego dobroczynny wpływ na organizm człowieka doceniali już medycy sprzed setek lat, jednak naukowo dowiedziono jego lecznicze właściwości dopiero w latach 60. ubiegłego wieku. Tran norweski, jak sama jego nazwa na to wskazuje bliski jest norweskiemu społeczeństwu. W Norwegii zaleca się podawanie tranu już czterotygodniowym maluchom. Wystarczy spojrzeć na społeczeństwo norweskie – zdrowie i odporność, to mówi samo przez siebie.

Wpływa na pracę mózgu dziecka

Polacy jedzą za mało ryb, a dzieci również niezbyt chętnie je zjadają. Tran oprócz tego, że podnosi odporność organizmu wpływa na kształtowanie i pracę mózgu. Kwasy omega-3 zawarte w tranie norweskim mają niebagatelne znaczenie w prawidłowym rozwoju dzieci. Wpływają na koncentrację, pamięć, kreatywność, uwagę. Dzieci, których dieta jest bogata w kwasy omega-3 rzadziej mają problemy z przyswajaniem wiedzy. Z badań wynika również, że zawarte w tranie kwasy DHA mają wpływ na ADHD, zmniejszając objawy choroby. Ciekawe jest również to, że kobieta, która w czasie ciąży dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę kwasów omega-3 rodzi inteligentniejsze oraz większe dziecko.

Na co jeszcze dobry jest tran?

Zapobiega chorobom oczu, również u najmłodszych. To dzięki zawartości witaminy A. Jej brak w diecie bardzo często bywa przyczyną poważnych problemów ze wzrokiem. Dzieci, które nie jedzą ryb są bardziej w przyszłości narażone na wady wzroku, tran norweski przyjmowany regularnie minimalizuje ryzyko. Ze względu na zawartość witaminy D dobroczynnie wpływa na kości i zęby. Witamina D ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, a co za tym idzie mocne kości i zdrowe zęby. To kolejne właściwości tranu, które przemawiają za wprowadzeniem go na stałe do diety dziecka. Dzienne spożycie dostosowane jest do wieku dziecka. Poniżej trzeciego roku życia podawanie tranu należy skonsultować z lekarzem pediatrą, najlepiej przy okazji kolejnej wizyty.

Tran norweski dla dzieci powinien na dobre zagościć w domach, gdyż ryb jemy za mało, a każdej mamie i tacie zależy, by dać dziecku dobry start i zapewnić optymalne warunki rozwoju.