Znaczenie kolorów owoców i warzyw

Naukowcy podzielili warzywa i owoce na pięć grup. Każda z nich zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki.

Ale czy zdajecie sobie sprawę, że wiele informacji na temat wartości odżywczej warzyw i owoców można stwierdzić na podstawie ich koloru?

Naukowcy dokonali podziału warzyw i owoców na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda z nich zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki, które sprzyjają utrzymaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Jeżeli nie chcemy, aby w naszym organizmie pojawiły się niedoboru któregokolwiek składnika, warto zjadać codziennie produkty ze wszystkich wymienionych poniżej grup.

Białe – por, rzodkiewka biała, cebula, czosnek, chrzan, kalarepa, kapusta biała, rzepa.

Przejawiają właściwości antybakteryjne. Przykładowo, czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, dlatego jest zalecany przy leczeniu przeziębień i grypy. Można go zajadać także profilaktycznie.

Niebiesko-czarne – bakłażan, aronia, jagody, winogrona, jeżyna, czarna porzeczka, borówka.

Niektóre z nich przejawiają działanie antynowotworowe. Zawierają składniki, które wspomagają trawienie i wzmacniają naczynia krwionośne. Co więcej, opóźniają procesy starzenia i poprawiają stan naszej skóry. Mają także działania przeciwzapalne.
Czerwone – jabłka, porzeczka, pomidory, wiśnie, czereśnie, truskawki, malina, buraki, czerwona kapusta.

Czytaj również: To angina czy alergia? Czym jest angina alergiczna?

Badania dowiodły, że osoby jedzące dużo pomidorów, mają obiektywnie mniej zmarszczek, a ich skóra przez dłuższy czas utrzymuje świeży i młody wygląd. Czerwone owoce i warzywa korzystnie wpływają na serce, obniżając ciśnienie krwi. Zawierają dużo potasu, który neutralizuje niekorzystne działanie chlorku sodu. Pozwalają także obniżyć poziom złego cholesterolu i pozbyć się wolnych rodników.

Żółto-pomarańczowe – pomarańcze, banany, mandarynki, morele, marchew, cytryny, brzoskwinie, dynia.

Żółta barwa owoców i warzyw stanowi zasługę karotenoidów, czyli barwników roślinnych, które sprzyjają utrzymaniu zdrowego i młodego wyglądu przez długie lata. Ich źródłem jest witamina A, która ma pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci. Co więcej, chroni przed pogorszeniem się wzorku, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie krwi i reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie.

Zielone – sałata, szpinak, kapusta, brokuły, ogórek.

Zielone warzywa zawierają składniki niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu: kwas foliowy, błonnik oraz przeciwutleniacze. Obfitują także w witaminę C, oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają starzeniu się skóry. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.