Stewia – alternatywa dla cukru

Nazywana często „naturalnym słodzikiem”. Charakterystyka rośliny i jej zastosowanie. Jak może pomóc w walce z otyłością?

Stewia to roślina z rodziny astrowatych występująca powszechnie w Ameryce Południowej i Środkowej, znana od wieków jako doskonały środek słodzący. Do tej pory z istniejących 240 gatunków przebadano zaledwie 110, a właściwości słodzące wykazano tylko dla 19 z nich. Do celów spożywczych wykorzystuje się obecnie Stevia rebaudiana i to właśnie o nim mówi się skrótowo „stewia”. Za unikalny, słodki smak rośliny odpowiadają glikozydy stewiolowe – związki występujące w liściach i łodydze. Oprócz tego roślina zawiera: białka, substancje tłuszczowe, witaminy (z grupy B, witaminę C, beta-caroten itp.) oraz minerały i mikroelementy m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, cynk.

Stewia, nazywana często „naturalnym słodzikiem”, jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia; nie podnosi poziomu cukru we krwi, ani nie uczestniczy w procesie odkładnia się tkanki tłuszczowej. Co więcej – wykazuje działanie prozdrowotne i pomaga w walce z otyłością. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego cukru! Najczęściej można ją dostać w formie tabletek lub ususzonych listków, które są ponad trzydziestokrotnie razy słodsze od sacharozy. Jedna łyżeczka stewii odpowiada ok. 220 g tradycyjnego cukru kuchennego, zatem aby posłodzić herbatę musimy użyć zaledwie jedną kroplę! Stewię można wykorzystywać na wiele sposobów – nie tylko do słodzenia napojów, ale także pieczenia ciast i innych czynności kuchennych. Jako że nie ulega fermentacji może być długo przechorowywana.

Korzyści zdrowotne

Przeciętny Polak spożywa dziesięciokrotnie więcej cukru niż przewidywana dobowa dawka. Każda ilość nadprogramowego cukru sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, na czym cierpi nie tylko nasza sylwetka, ale przede wszystkim zdrowie. Tłuszcz odkładający się w sercu i innych narządach wewnętrznych może bowiem powodować rozwój groźnych dla życia chorób m.in. nadciśnienia tętniczego czy zawału serca. Stewia, jako że nie zawiera sacharozy, nie może być odpowiedzialna za rozwój powyższych przypadłości. Ponieważ nie jest cukrem, nie stanie się pożywką dla pasożytujących w jamie ustnej bakterii próchnicy. To także dobry wybór dla diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Badania wykazały, że regularne spożycie stewii pomaga w redukcji nadciśnienia tętniczego i zwalczaniu epidemicznej cukrzycy typu 2. Ponadto, substancja wykazuje działanie antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Walka z otyłością

5 gramów cukru zawiera średnio 20 kalorii, podczas gdy stewia nie zawiera ich wcale. Dzięki temu osoby, które uwielbiają słodkości, nie muszą z nich rezygnować, aby osiągnąć upragnioną wagę. Dzięki dużej sile słodzącej nawet niewielkie ilości stewii pozwolą zaspokoić potrzeby smakowe nawet największych smakoszy i ułatwić przestrzeganie restrykcyjnych diet niskoenergetycznych.

Warto pamiętać, że codzienne spożywanie choćby jednej puszki słodkiego napoju, może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 20 proc.! Mała puszka napoju gazowanego ma w sobie aż osiem łyżeczek cukru! Wypijając 2-litrową butelkę coli, dostarczamy do swojego organizmu ok. 840 kalorii, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dla dorosłej kobiety.

Czytaj również: Jak ćwiczenia chronią przed stresem i depresją?

Na ratunek cukrzykom

W krajach Ameryki Południowej, gdzie medycyna ludowa nie została jeszcze zepchnięta do lamusa, spora część ludności zaopatruje się w lekarstwa u zielarzy. Stewia jest tam powszechnie stosowana jako lekarstwo na cukrzycę. Także lekarze pokładają w niej duże nadzieje.

Na VII Kongresie Międzynarodowej Federacji Diabetycznej naukowcy przedstawili wyniki badań, z których jednoznacznie wynikało, że regularne spożywanie stewii – nawet w niewielkich ilościach – może znormalizować poziom cukru we krwi. Dr Miguel Ovidio, profesor National Universitet z Paragwaju, w swoich obserwacjach odnotował, że pacjenci przyjmujący pół łyżeczki ekstraktu ze stewii dziennie, niemal od razu zauważyli ogólną poprawę samopoczucia. W niektórych przypadkach możliwe było zmniejszenie dziennej dawki insuliny.

Cukrzycy doceniają nie tylko potencjał słodzący rośliny, ale także jej bezkaloryczność. Co więcej, stewia wspomaga odchudzanie przez redukcję apetytu na potrawy tłuste – może być zatem stosowana przez osoby otyłe. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach.

Dlaczego stewia nie cieszy się tak dużą popularnością jak cukier?

Pomimo tak uderzającej przewagi nad cukrem kuchennym stewia wciąż nie podbiła rynku spożywczego. Dlaczego? Otóż, dopiero w 2011 roku Unia Europejska zezwoliła na sprzedaż substancji, argumentując to koniecznością dokładnego zbadania wpływu rośliny na organizm ludzki. Oczywiście w grę wchodzą również kwestie marketingowe – promowanie alternatywy dla cukru nie leży w interesie dużych koncernów cukrowniczych.