Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspres do kawy to urządzenie, które powinno się znaleźć w każdej kuchni. Zanim zaopatrzymy się w tego typu sprzęt, zastanówmy się, jak często pijemy ten napój, ile czasu możemy przeznaczyć na jego przygotowanie?

Ekspresy przelewowe

Zasada działania tych urządzeń jest bardzo prosta – woda jest tu zagotowywana w specjalnym pojemniku wyposażonym w grzałkę, a następnie przelewana przez filtr z kawą, skąd trafia do dzbanka wykonanego z żaroodpornego materiału lub stalowego termosu. Do zalet ekspresów przelewowych zaliczyć można między innymi możliwość jednorazowego przyrządzania dużej ilości kawy. Wchodzące w ich skład pojemniki na wodę są bowiem w stanie pomieścić od 0,3 do 2 litrów. Tego typ urządzenia pozwalają również na długie utrzymanie temperatury przyrządzonego wywaru (związane jest to z faktem, że większość model jest wyposażona w płytę utrzymującą ciepło nawet do 4 godzin).

Ekspres ciśnieniowy

Ciśnieniowy ekspres do kawy to taki, gdzie woda tłoczona jest pod ciśnieniem, co pozwala na skrócenie czasu kontaktu z wodą. Proces zaparzania jest tu bardziej kontrolowany, dzięki czemu możliwe staje się rozpuszczenie w wodzie najbardziej pożądanych substancji takich, jak proteiny, cukry czy tłuszcze i pozostawienie w fusach gorzkich aromatów i składników podrażniających żołądek.

Warto wspomnieć tu o ekspresach wysokociśnieniowych, które stworzone zostały z myślą o miłośnikach klasycznego włoskiego espresso. Składa się ono z 25 mililitrów kawy zaparzonej w czasie około 25 sekund w temperaturze od 88 do 92 stopni Celsjusza pod ciśnieniem około 9 barów. Sporządzona w ten sposób kawa charakteryzuje się oleistą konsystencją, zrównoważonym smakiem i pianką w kolorze orzechowym, która pozwala na zachowanie pożądanej temperatury i aromatu przez dłuższy czas.

kawa-z-wzorkiem-w-serduszka.jpg

Wyróżnia się trzy główne typy ekspresów ciśnieniowych. Pierwszym z nich jest kawiarka, nazywana również ekspresem niskociśnieniowym. Składa się ona z pojemnika na wodę, sitka na kawę oraz dzbanka, do którego dostaje się zaparzony pod ciśnieniem napój. Tego typu ekspresy do kawy są przeważnie wykonane z aluminium lub ze stali. Kawiarka pozwala na jednorazowe przygotowanie od 1 do 6 filiżanek kofeinowego napoju. Zaparzanie kawy trwa tu od 5 do 5 minut i przyrządza się ją (w zależności od wybranego modelu) na niewielkim ogniu lub płycie indukcyjnej. Napój przygotowany w tego typu urządzeniu charakteryzuje się wyrazistym, aromatycznym smakiem i brakiem pianki.

Drugim rodzajem ekspresu ciśnieniowego jest ręczny, nazywany również dźwigniowym lub kolbowym. Zmielone ziarna kawy wsypuje się tu do sitka, a kolbę przymocowuje do urządzenia. Woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę, dzięki czemu do filiżanki przedostaje się gotowy napój. Ekspres kolbowy umożliwia jednorazowe przyrządzenie od 1 do 2 filiżanek espresso. Większość urządzeń tego typu posiada wbudowaną dyszę przeznaczoną do spieniania mleka, dzięki czemu przygotować możemy tu także latte czy cappuccino.

kolba-w-ekspresie-recznym.jpg

Ostatni rodzaj ekspresu ciśnieniowego to automatyczny, który posiada wbudowany młynek oraz dwa bojlery pozwalające na równoczesne przygotowanie dwóch filiżanek kofeinowego napoju. Bardziej zaawansowane modele automatycznych ekspresów do kawy umożliwiają zaparzanie napojów kawowych z dodatkiem mleka, jak latte machiato. Do zalet tego typu urządzenia zaliczyć można wygodę i oszczędność czasu, wad – mniejszą kontrolę nad procesem przygotowywania kawy.

espresso-z-kapsulek.jpg

Podtypem automatycznego ekspresu do kawy jest kapsułkowy, który wymaga użycia specjalnych, pakowanych próżniowo kapsułek ze zmieloną kawą, co gwarantuje świeżość i aromatyczność napoju. Pozwalają one także na zaparzenie konkretnego rodzaju kawy – cappuccino, americano czy bezkofeinowej oraz innych, jak kakao czy herbata.

Z poszczególnymi modelami ekspresów automatycznych można zapoznać się pod adresem: https://www.dolce-gusto.pl/machines.


ARTYKUŁ PARTNERA