Poznaj wędliny bezglutenowe marki Bergio.

Czy osoby na diecie bezglutenowej skazane są na wegetarianizm? Gluten zawarty jest nie tylko w potrawach mącznych – spotykamy go również w wędlinach.

Nie ma chyba gorszej alergii niż alergia pokarmowa. Nieważne, jaki rodzaj jedzenia uczula, za każdym razem zmuszeni jesteśmy do wnikliwego czytania składu produktu na coraz mniej czytelnych etykietach. Efekt jest taki, że ograniczamy jadłospis do kilku, kilkunastu sprawdzonych, pewnych dań i niechętnie, a może z goryczą, patrzymy na resztę sklepowego asortymentu. Osoby na diecie bezglutenowej nie mają lekko, gluten można znaleźć nie tylko w tradycyjnych potrawach mącznych, ale także w wyrobach, których nigdy nie posądzilibyśmy o zawartość glutenu. Można go znaleźć między innymi w parówkach, mięsie mielonym, produktach mlecznych, oraz w… piwie! Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny pamiętać, że jedynym pewnym oznaczeniem braku glutenu jest przekreślony kłos. Jeśli nie ma go na opakowaniu, trzeba koniecznie przeczytać skład produktu. Sama nazwa „bezglutenowy” może być jedynie chwytem marketingowym.

Jak zostało wyżej powiedziane, gluten można znaleźć również w mięsie, a także wędlinach. Mięsożerni smakosze uczuleni na gluten mogą mieć nie lada problem ze znalezieniem bezpiecznych dla nich produktów z przekreślonym zielonym kłosem. Właśnie takie wędliny można znaleźć w sklepie Netto. Od niedawna sklep ten wprowadził pod własną marką Bergio kilkanaście rodzajów wędlin bezglutenowych. To dość, by skomponować urozmaiconą dietę. Ponadto warto zauważyć, że produkty marki Bergio charakteryzują się doskonałą jakością, gwarantowaną stałej kontroli na każdym etapie produkcji. Wędliny bezglutenowe Bergio zostały docenione przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i otrzymały certyfikat produktu bezglutenowego.

Niewątpliwie rozszerzona oferta Netto to koniec problemów osób na diecie bezglutenowej. Tradycyjne sklepy z żywnością bezglutenową ograniczają się do sprzedaży pieczywa i ciastek bezglutenowych. O glutenie w wędlinach do niedawna się nie mówiło. Tymczasem ten cichy wróg osób chorych na celiakię ukrywa się w różnych produktach, niestety także mięsnych. Bezglutenowe wędliny Bergio niewątpliwie wypełnią lukę na rynku produktów wolnych od glutenu. Poza tym, poza swoimi właściwościami pro-zdrowotnymi, są one po prostu smaczne. Ten fakt zawdzięczają mieszance idealnie skomponowanych przypraw użytych w procesie produkcyjnym.


ARTYKUŁ PARTNERA