Jak grillować zdrowo?

Grillowanie nie jest zdrowe,
ale co zrobić, by nam nie
szkodziło? Sprawdź!

Dwie najważniejsze zasady:

Jak grillować to jak najdalej od ognia – najlepiej nad żarem i używać przypraw do mięsa.

Procesy grillowania w skrócie

Jest to nic innego jak termiczna obróbka mięsa, która nie różni się niczym od czasów pradawnych, kiedy ludzkość zapanowała nad ogniem. Pomimo tego, że forma używania ognia do przygotowania jedzenia się nieco zmieniła, to sam proces pieczenia w ogniu tak samo jest nasycony związkami chemicznymi.

Głównym problemem jest pieczenie produktów bezpośrednio w ogniu. Ponieważ tłuszcz, który wycieka i kapie do ognia w połączeniu z nim wytrąca związki chemiczne. A są one rakotwórcze. Dlatego też, powinno się odseparować produkty od ognia. Lepiej jest je opiekać nad żarem lub zastosować np. tacki aluminiowe. Takie samo szkodliwe działanie ma dym.

Związki chemiczne, na które jesteśmy narażeni w grillowanych produktach to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Wytrącają się one powyżej 200 stopni.

Antidotum z przypraw

Częściowym rozwiązaniem dla sytuacji są również przyprawy ziołowe. W swoim działaniu posiadają związki antyutleniające. Które to, mają zdolność zniwelować wiele reakcji chemicznych. Można, więc korzystać z nich śmiało i obficie. One już w czasie marynowania zmniejszają procesy, które tworzą szkodliwe dla nas substancje.

Zjedzenia produktów z grilla raz na jakiś czas, oczywiście nie stwarza zagrożenia. Na pewno nie jest to zdrowe. Jednak, kiedy częstotliwość jedzenia grillowanego jedzenia się zwiększa, może to być dla naszego zdrowia niebezpieczne. Ze względu na ilość toksycznych substancji, które skumulują się w naszym organizmie. Powinno się, więc korzystać z grilla w umiarkowany sposób.

Czytaj również: Jeśli podjadać to rozsądnie!

Jak grillować zdrowo?

Według badań ilość szkodliwych substancji jest uzależniona od odległości od ognia, w jakiej są przygotowywane produkty spożywcze. A także, od częstotliwości kapiącego tłuszczu.

Używaj, więc tacek aluminiowych, które na pewno są lepszą alternatywą dla opiekania produktów bezpośrednio nad ogniem.

Wybieraj produkty o mniejszej zawartości tłuszczu, np. chudsze mięsa, tak by ilość i częstotliwość kapiącego tłuszczu była jak najmniejsza.

Jeżeli posiadasz grill wielokrotnego użytku, umyj go dokładnie po każdym użyciu, aby pozbyć się osadzonego, spalonego tłuszczu, który użyty ponownie potęguje siłę toksycznych substancji.

Ryba zawinięta w folię aluminiową, pieczona na grillu, nie ma niekorzystnych zmian w tłuszczu, a wręcz ten typ (tłuszczu) jest potrzebny dla naszego zdrowia. Ryba pieczona w ten sposób, przy użyciu przypraw ziołowych jest zdrowa!

Warzywa opiekane na grillu (również w foli aluminiowej) tracą o wiele mniej witamin, niż przy gotowaniu ich w wodzie lub smażonych na tłuszczu. Warzywa, więc opiekane na grillu również są zdrowszą alternatywą i mogą dostarczyć nam witamin.