Eko a Bio produkty? Jak sprawdzić kiedy żywność jest z dobrego źródła?

Według prawa unijnego jedynie żywność wyprodukowana w co najmniej 95 procentach metodami ekologicznymi może być nazywana „eco”. Jakie kryteria musi zatem spełniać?

Uprawy ekologiczne

W przypadku upraw rolnych istotnych jest kilka czynników: jakość gleby, ziemia, na której stoi gospodarstwo, częstotliwość stosowania płodozmianu, wykorzystywane nawozy i sposób karmienia zwierząt. Wszystko powinno być w pełni naturalne, dlatego zamiast stosować sztuczne nawozy konieczne jest użycie kompostu i obornika.

Czytaj również: „Zdrowa” żywność, na którą lepiej uważać

Zwierzęta, żyjące na farmie, nie mogą karmione paszami przemysłowymi. Niedopuszczalne jest także podawanie hormonów czy antybiotyków.
Spełnienie tak restrykcyjnych wymogów może wydawać się trudnym zadaniem. Nic zatem dziwnego, że żywność oferowana przez ekologicznych producentów jest droższa od tej wytwarzanej masowo, bogatej w substancje konserwujące, spulchniacze i barwniki.

Ekologia musi kosztować

O tym czy mamy do czynienia z produktami eco, czy też zwykłą dyskontową żywnością, świadczy nie tylko cena. Żywność ekologiczna posiada specjalne oznaczenie w postaci specjalnego zielonego listka z dwunastoma gwiazdkami na opakowaniu – widząc taką sygnaturkę możemy mieć pewność, że producent uzyskał certyfikat Unii Europejskiej. O uzyskanie takiego atestu można ubiegać się w jednostkach zarządzanych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Co istotne certyfikat nie ma wieczystego charakteru – rok rocznie przeprowadzane są bowiem kontrole jakości w celu zweryfikowania warunków panujących w gospodarstwie.

Czy „zdrowa żywność” jest „bio”?

Wydawać by się mogło, że pytanie jest banalne w swojej prostocie. W rzeczywistości jednak wiele osób daje się nabrać na puste slogany w stylu: „zdrowa żywność”. Warto jednak pamiętać, że taki napis nie jest w żaden sposób wiążący dla producenta – nawet jeżeli oznaczy swój wyrób jako „zdrowy” nie oznacza to, że skład jest wolny od substancji chemicznych. To tani chwyt reklamowy, na który nabierają się ludzie, którzy nie czytają składów na opakowaniach. Co ciekawe, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych, można znaleźć produkty, które nie mają nic wspólnego z ideą „eco”.

Dlaczego warto kupować ekologiczną żywność?

Odpowiedź jest prosta – dla zdrowia i wrażeń zmysłowych. Organiczne produkty pochodzenia zwierzęcego są po prostu lepsze i mają bardziej wyrazisty smak. Zwierzęta hodowane w ekologicznych gospodarstwach jedzą różnorodną paszę i żyją w komfortowych warunkach, przez co ich mięso nie jest tak tłuste i mdłe jak te uzyskiwane w przemysłowych ubojniach. Jeżeli zatem jesteś świadomym konsumentem i chcesz spożywać wyłącznie wysokojakościowe produkty, żywność ekologiczna spełni twoje oczekiwania.